Nieuws: 20 september 2012

Dat worden behoorlijk wat flessen cola en niet te vergeten de afwas van de dag erna. Toch ook alvast namens Blies: Gefeliciteerd meis, maak er een leuk feesie van.

UPDATE: Het is helaas een 'onvergetelijke' verjaardag geworden. En dit slechts door één enkel bericht op Facebook. Een hele harde les maar wel een les om lering uit te trekken.

_____________________________________________________

Nieuws: 08 maart 2011

(Bron: EenVandaag)

_____________________________________________________

Nieuws: 05 oktober 2010

_____________________________________________________

Nieuws: 18 december 2009


"Een generatie terug zouden ouders, die hun het kinderen zouden toestaan om in een blaadje een contactadvertentie te zetten, voor gek verklaard worden. Nu mogen ze dat van bijna alle ouders op internet. Zelfs als een profiel op Hyves op enkel zichtbaar voor vrienden staat kan iedereen nog vragen om als vriend te worden toegevoegd. Ook dit bewijst weer dat de huidige generatie ouders niet meer in staat is om kinderen op te voeden. Ze bieden ze geen enkele bescherming meer en weten ook de gevaren die kinderen lopen op het internet niet in te schatten. Ook hier moet de overheid ingrijpen en de Wet Bescherming Persoonsgegevens handhaven. Om profielen onder de 16 te publiceren hebben sites volgens die wet zelf de toestemming van de ouders nodig. Helaas zijn de huidige politici van dezelfde generatie als de ouders en eisen ze niet van de minister dat die de wet handhaaft en zo alle kinderen beschermt op het internet."

 

_____________________________________________________

 

Nieuws: 21 juni 2009

Theatergroep Playback “Kicks ass”!

Tegenwoordig heb je het idee dat jongeren geen rooie oortjes meer kunnen krijgen, maar wees gerust, alles werkt nog. Alleen moet je wel de juiste snaar weten te raken en dat kunnen de spelers van theatergroep Playback als de beste.

Maandag 15 juni heb ik het toneelstuk “Web” bijgewoond op een school in Breda. Hierin spelen een acteur en een actrice een dubbelrol. Zij laten de leuke- en minder leuke kanten van MSN zien en met name de flinterdunne lijn die geluk van rampspoed scheidt.

…Sofie draait het liefst keiharde muziek, zo hoort ze het geschreeuw van haar ouders niet. Op haar kamer trekt ze zich terug en bezoekt chatrooms. Daar leert ze Mike18 kennen. Hij geeft Sofie het gevoel dat hij haar begrijpt en dat gebeurt Sofie niet vaak. Mike18 daagt haar uit om elkaar in het echt te ontmoeten. Maar Mike18 is geen 18 en hij heeft heel andere bedoelingen dan Sofie had verwacht….

Visueel komt het stuk ook heel dichtbij. Door te werken met 2 grote schermen en "live webcams" wordt het stuk zeer realistisch weergegeven.

Na het toneelstuk is het tijd voor discussie. De aanwezige jongeren krijgen zelfs te mogelijkheid in de rol van een van de personages te kruipen en een scene na te spelen “maar dan zoals zij zelf zouden reageren” op een bepaalde situatie.

Ik vond het een verademing om naar te kijken. Complimenten voor de acteurs maar ook zeker voor de aanwezige jongeren voor hun inbreng.

_____________________________________________________

Nieuws: 14 mei 2009

Al op vroege leeftijd zijn jongeren zich aan het profileren op Internet, via Hyves, Facebook, MSN etc. In het bedrijfsleven begint het meer en meer een gewoonte te worden even een sollicitant te 'Googelen'. Via een site als Wieowie kan men al veel informatie over je vinden. Ook weer een reden om jongeren al vroeg te leren, bewust om te gaan met de informatie die ze de digitale snelweg opsturen. Met stoere opmerkingen als, "Fuck the Police" en "Ik heb schijt aan de Overheid", kun je jezelf op latere leeftijd wel eens lelijk in de vingers snijden. Werken aan je Online-Imago is daarom zeker geen overbodige luxe sterker nog, investeren in de toekomst lijkt al op vroege(re) leeftijd te moeten gebeuren. Omdat jongeren, de mogelijke gevolgen voor later nog niet kunnen inschatten, hebben wij (ouders en onderwijs) er dus weer een interessante taak bij.

Succes...!!!

E. Standaert

_____________________________________________________

Nieuws: 15 maart 2009

Blies werkt aan een nieuw concept waarbij ouders en docenten actief worden betrokken bij het zoeken naar oplossingen met betrekking tot Veilig Internet. Binnenkort meer...

______________________________________________________

Nieuws: 1 juli 2008

Speciaal bericht voor "de groep":

GEFELICITEERD!!! : Maud, Denise, Carmen, Laura, Marieke en natuurlijk Yannick en Emmy!!! Ik vind dat jullie in een korte tijd een heel knappe prestatie hebben neergezet! We moesten er als een speer doorheen!!!...Leren over Internet, het gebruik / misbruik van persoonlijke gegevens, MSN, Spam, Valkuilen, Hoaxes, Reclame en noem maar op. Daarnaast werd er ook nog 'even' van jullie verwacht dat jullie in staat waren een goede Presentatie met Powerpoint te maken én die ook nog te kunnen presenteren aan de rest van de klas en zelfs aan het hoofd van de school...!?!?!?

Mijn complimenten aan jullie allemaal !!! Ondanks dat het vaak bloedheet was in het lokaal en jullie zo'n beetje aan het "schouderworstelen" waren om de beste plek, hebben jullie elkaar óók vaak geholpen (goeie zaak)! We hebben ook vaak lol gehad....ik denk hierbij even aan de uitspraak "GROEN"... ;-)

Heel veel succes volgend jaar! Maar EERST een fijne vakantie!!!

Erwin

______________________________________________________

Nieuws: 18 april 2008

Bron: Mijnkindonline

 ______________________________________________________

Nieuws: 05 maart 2008

Als ICT-docent probeer ik continue een zo duidelijk mogelijk beeld te hebben van de ervaringen die jongeren via Internet opdoen. Hierbij hoort automatisch dat ook ik gebruik maak van MSN, een homepage en Hyves. Doorgaans kom ik zaken tegen als afbeeldingen en privé-informatie die jongeren (al- dan niet bewust) prijsgeven, waardoor ik mezelf soms 'even achter de oren krab'. Maar af en toe komt het ook voor dat je met fragmenten wordt geconfronteerd, waarvan de beelden en geluiden je dagenlang blijven achtervolgen zoals mij afgelopen Maandag overkwam. Hierop heb ik contact opgenomen met Remco Pijpers van MijnKindOnline en hem de link toegezonden naar het gruwelijke fragment dat momenteel via Hyves wordt verspreid, en dus door veel jongeren al is bekeken. Vrijwel direct heeft hij onderstaand bericht geplaatst op de Weblog van MijnKindOnline.

Met dank aan: MijnKindOnline.

In een van mijn eerdere "Nieuws-berichten" (Zie: 20-05-2007), ben ik al wat dieper ingegaan op mogelijke gevolgen voor jongeren die dit soort fragmenten zien. Ik hoop echter van harte dat ik het mis heb.

Erwin

______________________________________________________

Nieuws: 13 november 2007

Bron: www.home.nl

______________________________________________________

Nieuws: 19 september 2007

______________________________________________________

Nieuws: 9 september 2007

Bron: www.Security.nl

Dit soort programma’s worden vaak door jongeren zelf geïnstalleerd om muziek te downloaden (uit te wisselen). Installeren vinden ze vervelend en daarom klikken zo snel mogelijk alle vensters weg. Dus ook het venster waarin je aan kunt geven of je het programma zelf wilt laten zoeken naar deelbare bestanden. Dit lijkt heel handig maar wat het programma doet is de hele computer (alle mappen) toegankelijk maken voor derden, dus ook uw bestanden, foto’s video’s, brieven en ga zo maar door. Tegenwoordig beschikken de meeste huishoudens over een snelle Internetverbinding waardoor het uploaden (zenden) van een foto maar een paar seconden duurt. Het is dus aan te bevelen te controleren welke map(pen) er beschikbaar zijn voor bestandsdeling.

 Erwin

______________________________________________________

Nieuws: 4 juni 2007

Bron: www.Security.nl

______________________________________________________

Nieuws: 20 mei 2007

...Het kán, (ik zeg niet dat het altijd zo is)…

Ongeveer tot en met groep 6 ervaren basisschool leerlingen Internet als een passief medium. Ze spelen er hun spelletjes, mailen en maken soms een eigen website. Ze stralen op deze leeftijd nog volop hulpbehoevendheid uit naar ouders, die (dan nog) een oogje in het zeil houden. Ook worden mama en papa er regelmatig bijgeroepen omdat iets weer eens niet lukt of omdat de computer vastloopt.

De omslag begint echter bij groep 7. De aandacht van ouders begint te verslappen, omdat ze gewend raken aan het computergebruik van hun kinderen. Ouders worden (door hun kinderen) steeds minder betrokken bij het computergebruik, terwijl kinderen juist steeds meer beginnen te beseffen dat Internet geen passief medium is.
In de klas maken de termen “Nerd” en “Watje” hun opmars.
Zowel meiden als jongens wensen hier niet voor uitgemaakt te worden en al snel gaan ze op zoek naar Coole Internetsites. Tijdens deze zoektocht stuitten ze steeds meer op geweldsfragmenten en seks.

Deze zoekresultaten kunnen zelfs zo confronterend zijn, dat kinderen de computer een aantal dagen niet meer willen gebruiken. Soms willen ze weer een paar dagen bij papa en mama slapen en opeens weer met speelgoed spelen dat al een aantal maanden op zolder staat omdat het te kinderachtig is geworden.
Vaak blijven deze signalen door ouders onopgemerkt of worden verkeerd vertaald.
Ons kind is tenminste niet verslaafd aan Internet” of “zie je wel, zij / hij is nog steeds mijn kleine meisje / jongen”.
(Voor docenten kan het een signaal zijn wanneer leerlingen opeens weer 100% bij de les zijn en weer hulp gaan vragen, na een periode van afwezigheid).

Als ze, na een aantal dagen "gewend" zijn geraakt aan de beelden waar ze zo van zijn geschrokken, is het tijd om met deze zelfde beelden indruk te maken op klasgenootjes en vrienden. Zij zullen hier waarschijnlijk ook van schrikken en bang worden, een perfect moment dus, om ze uit te maken voor “Watje”.
Op deze manier ontstaat er soms een soort competitie over, wie het schokkendste fragment durft te vinden. Helaas kent Internet wat dit betreft geen grenzen.

Met bovenstaand verhaal wil ik de veel voorkomende “schijnveiligheid” bij ouders nog eens aanstippen maar zeker ook het recht van jongeren op degelijke Internet begeleiding door het Onderwijs en ouders zelf.

Erwin
 

______________________________________________________

Nieuws: 3 mei 2007

Bron: Knurps.nl

______________________________________________________

Nieuws: 29 april 2007

Jongeren verkeren graag en veel in de virtuele wereld van het internet, het chatten en de gsm en in de visuele cultuur van games, clips en films. Cyberspace is voor hen een universum waarin een totale vrijheid heerst, waarin empathie of ethiek overbodig zijn.
Iedereen kan er om het even welke identiteit aannemen, alles is er ogenschijnlijk zonder enige consequentie in de realiteit van alledag en ouders, scholen of andere maatschappelijke instellingen kunnen er niet de minste controle over uitoefenen.
In happy slapping komt het allemaal samen. De gsm-filmpjes zijn een verlengstuk van de virtuele ruimte. Alleen hebben de mensen die erop staan wel degelijk écht pijn. Maar dat betekent niet veel in de harde, concurrentiële wereld waarin de jongeren opgroeien. Die wereld apprecieert ook alleen maar winnaars en vindt losers met pijn helemaal niet cool.


Bron: Nieuwsblad.be

______________________________________________________

Nieuws: 11 april 2007

______________________________________________________

Nieuws: 29 maart 2007

Langs deze weg wil ik graag iedereen bedanken voor de aanwezigheid en inbreng tijdens onderstaande avond. Ik denk dat we het met elkaar eens zijn wanneer ik zeg "jongeren hebben récht op goede ICT-begeleiding op school én thuis". Ook hoop ik dat jullie door mijn presentatie ook aan anderen zullen vertellen dat mogelijke risico's zich niet altijd "ver weg" ontwikkelen, maar ook in de nabije omgeving. 

Met name wil ik Frank Mensink bedanken voor de benodigde publiciteit in de lokale media.

Vriendelijke groet,

Erwin Standaert

______________________________________________________

Nieuws: 15 maart 2007

Via deze link kunt u hierover meer informatie vinden. Ik hoop u op deze avond te mogen begroeten.

P.s. Blies is niet "lief".

______________________________________________________